łuszczyca – defekt nie tylko kosmetyczny

łuszczyca - defekt nie tylko kosmetyczny
łuszczyca - defekt nie tylko kosmetyczny

Łuszczyca (psoriasis) to przewlekła choroba skóry. Charakteryzuje się przewlekłym nawrotowym przebiegiem. Zmiany skórne pojawiają się w wyniku nieprawidłowego różnicowania i podziałów komórek skóry. Pomimo postępu medycznego przyczyna choroby nadal pozostaje nieznana. Występowanie zmian skórnych nie jest groźne dla życia, ale stanowi problem dermatologiczny i estetyczny dla wielu chorych.

Czytaj dalej łuszczyca – defekt nie tylko kosmetyczny

bromelaina w kosmetologii

bromelina w kosmetyce
bromelina w kosmetyce

Bromelaina to kompleks enzymów o dużym potencjale w kosmetologii wyizolowanych z ananasa. Dzięki swoim właściwościom może stać się popularnym składnikiem preparatów anti-aging. Działa przeciwzapalnie, normalizuje masę ciała i przyspiesza gojenie się ran. Może być stosowana w medycynie estetycznej i dermokosmetykach, gdyż znacznie przyspiesza gojenie się uszkodzeń skóry i zmian skórnych.

Czytaj dalej bromelaina w kosmetologii

zabieg herbaciany

zabieg herbaciany

Zabieg herbaciany

Kosmetyki herbaciane mają szerokie zastosowanie w spa i gabinetach kosmetycznych dzięki bogatemu składowi. Substancje aktywne herbaty mają działanie ochronne, odżywcze, odświeżające i przeciwzapalne. Herbata ma cesarskie pochodzenie. Legenda głosi, że około 2700 lat p.n.e. w Chinach podczas burzy liść herbaciany wpadł do naczynia z wrzątkiem. Cesarz Szen-Nung zauważył, że woda zmieniła kolor, a powstały napój miał bardzo przyjemny zapach i smak. Tak rozpoczęła się kariera herbaty.
Dzisiaj znane są niemal wszystkie aktywne składniki, które uzasadniają wykorzystywanie ziela herbaty w rytuałach spa. Różny sposób zbierania i przygotowania liści herbacianych powoduje, że poszczególne gatunki herbat różnią się między sobą składem i właściwościami.

 

zabieg herbaciany

Czytaj dalej zabieg herbaciany

jak chronić skórę przed słońcem

jak chronić skórę przed słońcem
jak chronić skórę przed słońcem

Wpływ słońca na skórę to temat najbardziej aktualny latem oraz w czasie alpejskiego urlopu na stoku narciarskim. Nadmiar promieni słonecznych ma szkodliwy wpływ na skórę, ale niedobór słońca również nie jest korzystny. Trzeba więc nauczyć się bezpiecznie korzystać ze słońca oraz właściwie dbać o skórę przed i po wystawieniu jej na działanie promieni słonecznych.

Czytaj dalej jak chronić skórę przed słońcem

szałwia w kosmetyce

szałwia w kosmetyce
szałwia w kosmetyce

Szałwia już w starożytności była używana jako roślina magiczna i lecznicza. Roślina ta ma korzenny, aromatyczny zapach. Kiedyś w Polsce uprawiana była przez mnichów w ogrodach przyklasztornych, a dziś hodowana jest w wielu ogródkach przydomowych. Stosowana jest w kuchni jako przyprawa, a w kosmetyce poleca się ją do pielęgnacji skóry problematycznej.

Czytaj dalej szałwia w kosmetyce

centella asiatica w kosmetyce

centella asiatica w kosmetyce
centella asiatica w kosmetyce

Centella asiatica, zwana też inaczej gotu kola, water pennywort lub wąkrota azjatycka, jest popularnym ziołem w dermatologii i kosmetologii. Ekstrakt z liści lub ziela wąkroty stosowany jest różnorodnych zaburzeniach skórnych poprzez wpływ na syntezę kolagenu i modyfikację zmian zapalnych. Dobre efekty przynosi w leczeniu blizn, keloidów, żylaków oraz zapaleń i owrzodzeń skóry.

Czytaj dalej centella asiatica w kosmetyce

zielona kawa w kosmetyce

Kawowiec (Coffea L.) to wiecznie zielony krzew z rodziny marzanowatych. Rośnie na terenach Ameryki Południowej, Azji i Afryki. Kawowce znane są głównie z powodu popularnego napoju zawierającego kofeinę, ale kawa oferuje znacznie więcej. Jej zielone ziarna znajdują zastosowanie w kosmetyce i dietach odchudzających.

Czytaj dalej zielona kawa w kosmetyce

żurawina w kosmetyce

żurawina w kosmetyce
żurawina w kosmetyce

Żurawina pochodzi z Ameryki Północnej. Jej niewysokie krzewy owocują późną jesienią dając intensywnie czerwone jagody. Jest stosowana w przemyśle spożywczym do wyrobu soków, sosów do mięs oraz jako dodatek do deserów. Żurawina wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości.

Czytaj dalej żurawina w kosmetyce

beta-karoten w kosmetyce

beta-karoten w kosmetyce
beta-karoten w kosmetyce

Beta-karoten, zwany również prowitaminą A, to żółty barwnik roślinny, który przekształca się do aktywnej witaminy A w organizmie człowieka. W kosmetologii beta-karoten i witamina A stosowane są w celu poprawienia funkcjonowania skóry. Odpowiedni poziom retinolu w skórze pełni funkcję ochrony przeciwsłonecznej słonecznej i sprzyja powstawaniu zdrowej opalenizny.

Czytaj dalej beta-karoten w kosmetyce

witamina C w kosmetyce

witamina C w kosmetyce
witamina C w kosmetyce

Witamina C, zwana inaczej kwasem askorbinowym, jest najbardziej powszechną i wszechstronną wśród witamin. Organizm ludzki jej nie syntetyzuje, wobec czego musi być dostarczona z pokarmem lub w postaci gotowych preparatów. Witamina C rozpuszcza się w wodzie, ale jest dość nietrwała. Jednak pełni w organizmie bardzo ważną rolę. Jej niedobór osłabia organizm i obniża kondycję skóry.

Czytaj dalej witamina C w kosmetyce