Chyba każdy uwielbia czekoladę… Ale dlaczego? Otóż czekolada zawiera aż kilkaset substancji, które wpływają na jej smak, zapach i właściwości. Podstawowe składniki czekolady to przede wszystkim kakao, masło kakaowe, mleko i różne przyprawy. Czekolada to źródło kwasów tłuszczowych i węglowodanów. Cukry proste są łatwo przyswajalne i stanowią niezłą porcję odżywczą dla mózgu. Magnez i niacyna (witamina B3) wspomagają przewodnictwo komórek nerwowych. Czekolada jest też bogata w inne witaminy (A, grupa B, E i PP) i mikroelementy (magnez, potas, fosfor, cynk). Zatem czekoladowe kostki dostarczają dużą porcję energii, przywracają siły i poprawiają nastrój. Podobne rezultaty można zafundować swojej skórze udając się do day spa na czekoladoterapię. |
czakola | ![]() |
.. | czekolada |
Wartościowe składniki czekolady:
|
|
kakao |
Czekoladowa rozkosz dla skóry i zmysłów czeka na każdego, kto podda się czekoladowym zabiegom pielęgnacyjnym. Stosowanie czekolady na skórę ma taką samą tradycję jak jej picie. Już Majowie nakładali na skórę tłuszcz z kakaowca jako maść na oparzenia i w celu ochrony przed słońcem. Masło kakaowe należy do najdroższych olei roślinnych, więc zabieg czekoladowy w spa jest naprawdę luksusowy. Ponad to masło kakaowe pielęgnuje skórę, łagodzi stany zapalne i oparzenia słoneczne skóry. Skóra poddana kuracji czekoladowej jest gładka i lśniąca jak kostka czekolady. Etapy zabiegu czekoladowego:
|
Działanie zabiegu czekoladowego:
|
kakao | ![]() |
Zabieg czekoladowy ma pozytywny wpływ nie tylko na skórę, ale również na układ nerwowy. Poprawia się też funkcjonowanie układu odpornościowego, a pozytywna energia pobudza chęć do życia i działania.
Niestety główną wadą czekoladowej deski ratunkowej jest jej wysoka kaloryczność. 100g czekolady zawiera 500-600 kcal. Podobno od czekolady można się uzależnić. Istnieje nawet termin określający uzależnienie od czekolady – czekoladoholizm (ang. Chocoholism). Jest to jednak synonim nadmiernego objadania się słodyczami, a nie uzależnienie psychiczne. Niemniej jednak nie trzeba wcale czekolady jeść, aby organizm zwiększył produkcję serotoniny. Z pewnością jest to dobra wiadomość dla tych, którzy przeliczywszy ilość kalorii odmawiają sobie poprawienia nastroju tradycyjnym przegryzaniem czekolady.